Woensdag 16 augustus 2017
Stress is een factor die veel werknemers in de weg zit. Stress zorgt er onder meer voor dat het werkplezier afneemt, dan de productiviteit verlaagt en dat taken onnodig blijven liggen. Het is dan ook belangrijk dat je als werkgever zorgt voor een verlaging van stress op de werkvloer.
Zo kun je effectief werkstress verlagen!
Merk jij dat je werknemers te maken hebben met veel stress en merk jij als werkgever hier de negatieve gevolgen van? Je medewerkers hebben er ook last van, vergeet dit niet. Bij te veel stress op de werkvloer is het zaak om actie te ondernemen om het stressniveau te verlagen. Wij geven je 7 effectieve tips.
1. Geef het goede voorbeeld
Blijf jij met regelmaat tot een uur of negen in de avond op je kantoor zitten, terwijl dit eigenlijk niet nodig is? Dan geef je een verkeerd signaal naar je werknemers af. Veel werknemers voelen zich ongemakkelijk als zij eerder stoppen met werken dan de werkgever, waardoor zij ook langer zullen blijven dan nodig is. Dit levert veel stress op. Geef het goede voorbeeld en eindig de dag op een gewone tijd.
2. Focus op jobcrafting
Jobcrafting kan flink in je voordeel werken, zeker omdat dit het stressniveau aanzienlijk kan verlagen. Met jobcrafting geef je je werknemers de mogelijkheid om de taken uit te voeren op hun eigen manier, waarbij ze hun unieke talenten en kwaliteiten veel beter in kunnen zetten.
3. Beoordeel de werkdruk regelmatig
Werkgevers zijn zich vaak te weinig bewust van de werkdruk die door personeel ervaren wordt. Het is goed om regelmatig te vragen naar de werkdruk. Wordt er veel aangegeven dat deze toch echt te hoog ligt? Dan is het tijd om, liefst samen met de werknemers, te zoeken naar de beste oplossing om de werkdruk omlaag te brengen.
4. Zorg voor een aangename sfeer
Roddelen en pesten kunnen werknemers erg naar beneden halen en dit levert veel stress op. Merk jij dat de sfeer op het werk te wensen overlaat, bijvoorbeeld omdat er mensen zijn die pesten en roddelen? Dan is het jouw taak als werkgever om hier streng tegen op te treden. Alle collega’s moeten kunnen genieten van een aangename sfeer op het werk.
5. Investeer in gezondheid
Gezonde mensen ervaren minder stress dan ongezonde mensen. Je kunt als werkgever diverse dingen doen om te investeren in het gezond maken en houden van je werknemers. Je kunt een sportruimte inrichten of bijvoorbeeld een gezonde lunch voor je personeel klaarzetten. Laat zien dat je geeft om de gezondheid van de werknemers en je doet hier zelf ook optimaal voordeel mee.
6. Zorg voor training en opleiding
Stress kan ook worden veroorzaakt doordat werknemers gewoonweg niet de kunde hebben om taken goed uit te voeren. De werknemers krijgen hierdoor al snel het idee dat zij er gewoon niet goed genoeg voor zijn. Voorkom dit soort stress door je medewerkers cursussen, workshops, trainingen en opleidingen aan te bieden.
7. Stel je op als vertrouwenspersoon
Wanneer jij als werkgever vrij onbenaderbaar bent voor je werknemers, dan zal je niets te horen krijgen over de problemen die stress opleveren. Stel je op als een aangenaam persoon om mee te praten. Stress kan vaak worden verlaagd door erover te praten. Als medewerkers het idee hebben dat zij daadwerkelijk met jou kunnen praten, over alles, dan zullen zij dit ook doen.
De Werkenergieanalyse
Stress verlagen en zorgen dat medewerkers juist meer energie hebben op de werkvloer? Dan kun je eens kennismaken met de Werkenergieanalyse. Vraag een gratis demo aan of zoek een coach in de regio.