Woensdag 05 oktober 2016
Verplichte functioneringsgesprekken binnen een organisatie zijn vaak een verspilling van de tijd. Een goede leidinggevende is zich zeer bewust van het feit dat hij het beste uit zijn medewerker moet halen om zijn doelstellingen te kunnen bereiken. Maar een evaluatie volgens het keurslijf van het functioneringsgesprek voegt daar nauwelijks iets aan toe.
Het talentgesprek
Mensen die vanuit hun sterktes aan de slag kunnen, tonen meer motivatie en betrokkenheid bij hun werk. Ieder mens heeft een unieke combinatie van talenten en als hij in staat wordt gesteld om die in te zetten bij zijn dagelijkse werkzaamheden, zal hij deze met meer plezier doen. De kans op verveling of zelfs een burn-out is dan duidelijk minder.
Voordelen talentgesprek
De voordelen voor de organisatie zijn tweeledig. Niet alleen zal iemand die met plezier zijn werk doet productiever zijn, hij zal ook eerder bereid zijn om mee te denken en mogelijkheden te zoeken om de geplande doelen op een meer efficiënte manier te bereiken. Binnen een organisatie waar mensen in staat worden gesteld hun talenten zoveel mogelijk te benutten, zullen zij ook eerder bereid zijn om van elkaar te leren en naar meer samenwerking te zoeken.
Een beter werkklimaat is ook voor de manager een optimale situatie om zijn doelen te bereiken en zal bijsturing eenvoudiger maken.
Hoe pak je een talentgesprek aan?
Tijdens een talentgesprek moet de leidinggevende ontdekken waar de sterktes van de medewerker liggen. Omdat mensen hier graag over praten, is dat bij de juiste sturing van het gesprek vaak ook geen probleem. De leidinggevende moet ervoor zorgen dat hij ontdekt welke talenten de medewerker optimaal zou kunnen benutten binnen de organisatie.
Stel je als leidinggevende dus passief op tijdens een dergelijk gesprek, maar houd ook hier jouw doelstellingen goed in de gaten en laat het gesprek niet verzanden.
![](/inc/media/content/afbeeldingen/nieuws/content/talentgesprekken.jpg)