Woensdag 13 maart 2019
Lemniscatisch denken.. Goede kans dat je er nog nooit van gehoord hebt! Toch is het wel belangrijk om er eens aandacht aan te besteden, zeker wanneer jij de rol van leidinggevende bekleed binnen je organisatie. Het is namelijk zo dat je leiderschap een stuk beter en effectiever wordt wanneer je lemniscatisch denkt.
Einde aan lineair denken
Veel leidinggevenden denken lineair en volgens Bas Kodden, expert op het gebied van Leiderschap, Ondernemerschap & Persoonlijke Ontwikkeling, moet dit worden omgezet in lemniscatisch denken. Lineair denken is de meest vanzelfsprekende vorm van denken.
We denken in oorzaak en gevolg, in probleem en oplossing. Dit is lineair denken. Makkelijk gezegd betekent lineair denken dus dat we denken in tegenstellingen. Dit is het grootste verschil met lemniscatisch denken. Bij deze manier van denken ga je namelijk uit van samenstellingen in plaats van tegenstellingen.
De oplossing is het probleem niet
Bij lineair denken gaat het om tegenstellingen. Oorzaak en gevolg is een bekende tegenstelling die vaak wordt gebruikt, net als actie en reactie. Dan hebben we natuurlijk ook nog de combinatie van probleem en oplossing. Bas Kodden geeft hierbij aan dat het denken in ‘probleem – oplossing’ nooit het gewenste resultaat oplevert. De oplossing is namelijk het probleem niet. Dat is zeker iets om eens dieper over na te denken!
Van of/of naar en/en
Wanneer je lemniscatisch denkt, dan denk je niet langer in ‘of/of’, maar je denkt in ‘en/en’. Dit betekent eigenlijk dat een probleem volledig wordt afgebakend, waarna het mogelijke oorzaken verbindt op dynamische wijze. Dit stelt je in staat om ruimer te denken en dit zorgt er weer voor dat leidinggevenden veel beter in staat zijn om de controle te behouden.
Tegenstellingen worden vaak uitgesloten, terwijl deze eigenlijk ingesloten moeten worden. Bas Kodden geeft hierbij aan dat je pas kunt presteren wanneer je hebt leren herstellen. Zaken moeten veranderen, maar voordat dat mogelijk is moet er eerst tijd genomen worden om te herstellen. Dat is de eerste verandering die plaats moet vinden.
Tegenpolen benoemen
Uiteindelijk draait lemniscatisch denken om het vinden van tegenpolen van het betreffende probleem waar je mee te maken hebt. Een voorbeeld van Bas Kodden: binnen een bedrijf ervaren talenten een ruimtetekort. Dit is het probleem. De tegenstelling is dat ruimte ontstaat door haar kaders. Hierop kan men na gaan denken of de kaders voldoende worden gewaarborgd door leidinggevenden, of de normen en waarden wel helder zijn en of er wel een purpose is geformuleerd.
Er is niets meer dan chaos wanneer er sprake is van ruimte zonder kaders. Dit betekent ook dat het realiseren van meer ruimte gewoonweg niet de oplossing is, want de oplossing is het probleem niet.
Goed leiderschap geeft energie
Voor leidinggevenden is het goed om tijd te investeren in het aanleveren van lemniscatisch denken. Uiteindelijk geeft goed leiderschap energie, zowel aan de leidinggevende zelf als aan de werknemers. Zoek jij een betere balans tussen het krijgen van energie en het verliezen van energie?
Maak dan eens kennis met de Werkenergieanalyse. Je kunt een gratis demo aanvragen via de website. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om direct op zoek te gaan naar een goede coach in je eigen regio.
