Woensdag 09 mei 2018
Het aanhoudende jachtseizoen op goed opgeleid, (jong) talent blijft veel bedrijven bezighouden. De economie draait op volle toeren en veel bedrijven hebben openstaande vacatures. Het blijkt tegenwoordig niet alleen vrij lastig om dit talent binnen te halen, maar het is in de praktijk vaak nog lastiger om de talenten ook binnen te kunnen houden.
Talenten behouden
De (nieuwe) talenten blijven namelijk altijd zoeken naar betere, leukere en ‘rijkere’ banen en uitdagingen. Tegenwoordig is het heel gewoon om na enkele jaren te wisselen van werkgever. De nieuwe generatie medewerkers is op zoek naar uitdagingen en wil niet zijn hele leven bij één organisatie blijven werken. Deze ontwikkelling is voor werkgevers natuurlijk ronduit frustrerend.
Wat kun je als werkgever doen om personeel langer bij je te houden? Meer salaris bieden, leukere uitjes of een auto van de zaak? Allemaal leuke 'nice-to-have' zaken, maar door echt inzicht te krijgen in het verloop van medewerkers kun je maatregelen nemen.
De kosten lopen hoog op
Bedrijven zijn zich er goed van bewust dat alles uit de kast moet worden getrokken om talent binnen de deuren te houden. De investeringen die bedrijven doen zijn dan ook vaak niet mis. Er wordt geld uitgegeven aan intensieve begeleiding, aan extra cursussen en opleidingen en uiteraard ook aan een interessant inwerkprogramma.
Jonge talenten komen veelal uit de generatie millennials, maar generatie Z is nu ook in opkomst. Beide generaties staan bekend om het zoeken naar uitdaging. Wordt deze niet meer gevonden? Dan zoeken zij deze bij de volgende werkgever. Uiteindelijk vertrekt het talent binnen twee jaar weer en voor de werkgever betekent dit in de meeste gevallen dat de investeringen hoger liggen dan het voordeel.
Verloopkosten kunnen oplopen tot meer dan 200%
Twee Amerikaanse onderzoekers, Sarah Jane Glynn en Heather Boushey, verbonden aan Washington Center for Equitable Growth en het welbekende Harvard University, hebben tientallen studies onderzocht over verloopkosten. Zij ontdekten dat de kosten gemiddeld gelijk liggen aan 1/5 jaarsalaris van een vertrekkende medewerker.
Maar, dit is een gemiddelde. Het kan ook zo laag zijn als ‘slechts’ 6% van dit jaarsalaris. Anderzijds kunnen de verloopkosten oplopen tot maar liefst 213% van het jaarinkomen van de vertrekkende medewerker. Het verschil komt vooral door het verschil in opleiding. Het is namelijk een stuk duurder om een medewerker op hoog niveau te vervangen dan om vervanging te vinden voor een medewerker die op lager niveau functioneert.
Bedrijven moeten talenten blijven motiveren
De jonge talenten zoeken vooral naar uitdaging. Een klein moment van verveling kan al zorgen voor de gedachte om eens te gaan zoeken naar een andere baan. Wanneer het idee ontstaat dat er nog maar weinig uitdaging in het werk te vinden is, en dat groei vrijwel uitgesloten is, dan kan de werkgever de strijd eigenlijk al opgeven.
Het jonge talent stapt net zo makkelijk de deur van de werkgever uit als dat deze binnen is gestapt. Jonge talenten vechten niet meer om een baan, maar werkgevers vechten om de jonge talenten. Daarom moeten bedrijven alles uit de kast halen om de talenten te houden en zeker niet alleen om ze binnen te halen.
Redenen voor verloop
Dit zijn de belangrijkste redenen voor medewerkers om te vertrekken:
- Tevredenheid in het werk
- Overwerk / teveel stress
- Betrokkenheid bij het team en de organisatie
- Ruzies op de werkvloer
- Kinderen / pensioen
- Geen doorgroeimogelijkheden
- Salaris
- Onvoldoende uitdaging
Hoe zit het met deze zaken in jouw organisatie? Wellicht is het tijd om aan deze punten aandact te gaan besteden!
Zet de Werkenergieanalyse in!
De Werkenergieanalyse kan bijdragen aan het behouden van goede, sterke en jonge talenten. Waar halen zij binnen jouw bedrijf hun energie vandaan en welke zaken kosten juist energie? Wat zorgt er nu voor dat de talenten weggaan en welke zaken kunnen ervoor zorgen dat zij juist willen blijven?
Door dit inzichtelijk te maken kun je er effectief op inspelen. Vraag als loopbaancoach of HR manager direct een gratis demo aan of schakel een ervaren coach bij jou in de buurt in.
