Vrijdag 11 november 2016
Enkele weken geleden had ik een interview met loopbaancoach Ernie van Brink van de LoopbaanAdviesGroep. Hieronder is dit interview te lezen.
Wat is de Werkenergieanalyse en wat levert hij op?
De Werkenergieanalyse is een online vragenlijst, die je bewust maakt van je bevlogen- en betrokkenheid in je werk. Daarnaast geeft hij inzicht in je energie- en stressbronnen in je eigen werk en in de organisatie. Hierbij wordt ook helder op welke zaken je invloed kunt uitoefenen en op welke zaken niet. Je krijgt een duidelijke rapportage. In het gesprek met de coach worden verdiepende vragen gesteld. Zo snap je met welke persoonlijke thema’s je aan de slag kunt gaan. Je maakt een actieplan.
Wat heeft jou ertoe gebracht de WEA te ontwikkelen?
“Ik merkte bij intakes dat mensen niet goed helder hadden waar hun onvrede over hun werk nu precies vandaan kwam en dat ze daarom een loopbaantraject wilden inkopen. Tijdens de loopbaantrajecten kwam vaak naar voren dat er op organisatieniveau stressbronnen waren, maar vaker bleek dat ze geen uitdaging en energie meer kregen van hun huidige functietaken.
Door in overleg met de leidinggevende kleine veranderingen in takenpakket en/of omgeving aan te brengen (dit heet jobcrafting), konden mensen weer met bevlogenheid aan de slag, vaak in hun eigen functie. Dit gaf een goed gevoel bij de medewerker, maar ook bij de leidinggevende, omdat er werk op maat kon worden gemaakt. Voor mijn gevoel hadden deze mensen geen lang loopbaantraject nodig gehad, maar een uitgebreide analyse om hun onvrede te ontdekken en vervolgens concrete oplossingen te bedenken.
Dit heeft ertoe geleid dat ik de Werkenergieanalyse ben gaan ontwikkelen, aangezien er geen dergelijk loopbaaninstrument was.”
Wie heeft er iets aan de WEA?
In feite drie partijen: jijzelf, jouw werkgever en de coach. Ten eerste krijg jij helder welke acties van belang zijn om weer meer energie en plezier in je werk te krijgen. Jouw werkgever heeft hier voordeel van, omdat jij zelf actie onderneemt en weer bevlogen aan het werk gaat. De coach heeft er ook voordeel van omdat die door de WEA-rapportage snel tot de kern kan komen.
Vergeet ook niet de meerwaarde bij teamontwikkeling: voorafgaand aan een groepstraining geeft de WEA inzicht in gemeenschappelijke pijnpunten. Aan het eind van een traject in de bereikte resultaten.
Welke ontwikkelingen heeft de WEA doorgemaakt?
In eerste instantie is de WEA ontwikkeld als analyse-instrument voorafgaand aan een loopbaantraject of coachtraject. In de praktijk blijkt dat dit instrument ook geschikt is voor jobcrafting, talentontwikkeling, re-integratie, outplacement en begeleiding bij stress en burnout.
In 2013 is de eerste variant op de markt gekomen voor mensen in loondienst. Nu is er ook een versie voor ondernemers en er is een Engelstalige versie.
![](/inc/media/content/afbeeldingen/nieuws/content/interview_LoopbaanAdviesGroep.jpg)