Vrijdag 03 oktober 2014
Uit wetenschappelijk onderzoek over Vitaliteit en Bevlogenheid is gebleken dat het veel verstandiger is voor een medewerker om op zijn energiebronnen te leren focussen dan lang stil te staan bij de stressbronnen. Energie krijgen we op twee manieren, namelijk van de werkomgeving en van onze persoonlijkheid.
Energiebronnen
Bij energiebronnen op de werkvloer moet je denken aan zaken als: autonomie, persoonlijke ontwikkeling, goede relatie met collega's en leidinggevende. Bij persoonlijke energiebronnen draait het om elementen als: optimisme, geloof in eigen kunnen, extravert karakter en intrinsieke motivatie voor het werk.
Als loopbaancoach heb ik de ervaring dat naast de bovengenoemde elementen, de taken die iemand in zijn functie uitvoert een belangrijke factor kan zijn of de accu wel of niet opgeladen wordt. Krijgt iemand energie van zijn taken of kosten ze juist heel veel energie? Soms zijn taken gewoon te gemakkelijk geworden of juist te moeilijk. Wanneer er te veel taken zijn die je uitputten of te weinig energie geven, raak je steeds sneller vermoeid en nog erger je voelt minder betrokkenheid bij het werk en je kunt fysieke klachten krijgen.
Klachten verminderen
Maar wetenschappelijk onderzoek laat zien dat energiebronnen die klachten juist verminderen. Sterker nog: wanneer de balans naar de andere kant doorslaat, raak je van je werk niet moe, maar juist bevlogen. En dat is erg plezierig omdat je werkprestaties, je gezondheid en je welzijn verbeteren.
Demerouti, Bakker, Schaufeli en collega's stellen daarom al vele jaren dat werkgevers en werknemers niet slechts een burn-out moeten voorkomen, maar dat we een stap verder moeten gaan en bevlogenheid moeten stimuleren, door te sleutelen aan de balans tussen taakeisen en energiebronnen.
Dit betekent dat een werknemer inzicht moet krijgen in welke taken energie geven en welke kwaliteiten hij daar het liefst voor inzet, zodat er een positieve energie gaat stromen. Het werkt namelijk motiverend als mensen hun kwaliteiten van een 8 naar een 10 kunnen ontwikkelen.
Inzichten en focus
Daarnaast gaan mensen door de nieuwe inzichten en hun nieuwe focus, veel meer eigen regie nemen, waardoor ze zaken kunnen beinvloeden die voor hun van belang zijn. In sommige gevallen gaan ze taken afstoten, of juist nieuwe taken of projecten naar zich toetrekken. En ik kan je vertellen uit ervaring van mijn eigen klanten dat ze het veel prettiger vinden om zelf te sturen, dan om gestuurd te worden.
Ik geef ze wel eens de metafoor, dat als ze hun loopbaan veel meer willen sturen, ze niet achterin de bus moeten gaan zitten, maar voorin, achter het stuur!
De meesten kunnen hier hartelijk om lachen en begrijpen direct de boodschap.