Maandag 20 januari 2025
Stressklachten hoeven niet altijd te duiden op een burn-out. Een coachee kan ook te veel routine en verveling in zijn of haar werk ervaren. Geen uitdaging meer hebben in de taken die van ze verwacht worden en niet met voldoening naar huis gaan. Oftewel ze vervelen zich op hun werk, maar ze ervaren toch stress- of lichamelijke klachten. Veelal denken coachees dan dat ze een burn-out hebben, omdat ze niet bekend zijn met het fenomeen bore-out.
Hoe herken je nu een bore-out?
Ziek worden van verveling: voor velen klinkt het misschien raar, maar toch komt het vaker voor dan je denkt. In tegenstelling tot de alom bekende burn-out wordt een bore-out minder goed als zodanig herkend. De klachten lijken heel erg op die van een burn-out. Mentale klachten als lusteloosheid, prikkelbaarheid en depressie komen vaak voor, net als fysieke klachten als vermoeidheid, spierspanning en hoofdpijn. Het verschil zit hem natuurlijk in de oorzaak, die eigenlijk het tegenovergestelde is van overspannen zijn. De werknemer kan in het geval van een bore-out onvoldoende uitdaging vinden in het werk, of voelt zich niet verbonden met het bedrijf of de functie. Net als bij een burn-out kan een coachtraject bij een bore-out een oplossing bieden.
Wat zijn de oorzaken van een bore-out?
Een bore-out wordt veroorzaakt door verveling, een gebrek aan mogelijkheden tot zelfontwikkeling of een niet passende functie. Iemand die werk uitvoert dat onder zijn of haar niveau ligt, heeft meer kans om zich structureel te gaan vervelen. Maar ook bij een baan op niveau kan een gebrek aan zelfontwikkeling en doorgroeimogelijkheden op termijn een gevoel van verveling en ontevredenheid oproepen. Daarnaast is eentonigheid voor velen ook een boosdoener, net als taken die niet aansluiten op iemands waarden en kwaliteiten.
Het is dus bij een bore-out belangrijk om de kwaliteiten en wensen van de werknemer helder te krijgen. Waar is hij of zij goed in? Welk taken geven energie? En welke juist niet? Een denkbare uitkomst is dan bijvoorbeeld dat de routinematige klussen de werknemer energie kosten, en dat de taken waarbij een de werknemer wordt uitgedaagd, bijvoorbeeld creatief werk of klussen waarbij de werknemer zijn expertise kan inzetten, juist energie geven. Samen met de coach kan dan gekeken worden naar ander werk, maar dat is niet per se altijd nodig. Door middel van jobcrafting of een goed gesprek met de werkgever kan er wellicht iets aangepast worden in het takenpakket. De Werkenergieanalyse vormt dan dankzij het visuele overzicht een goed handvat bij zo’n overleg.
Welke werknemers lopen verhoogd risico op een bore-out?
Een bore-out kan niet alleen veroorzaakt worden door externe factoren zoals de functie, maar hangt ook samen met persoonlijke eigenschappen. Mensen met een bovengemiddelde intelligentie lopen meer kans om in een bore-out terecht te komen, maar dat alleen is nog geen risico. Als daar een zekere mate van sub-assertiviteit bij komt kijken, waardoor de werknemer moeite heeft met zelf initiatief nemen om eigenhandig de situatie te veranderen, wordt de kans op een structureel probleem groter. Dat geldt ook voor mensen die kampen met een laag zelfbeeld. Tot slot behoren mensen die net uit een burn-out komen ook tot de risicogroep: in de angst zichzelf weer te overbelasten, kan een gebrek aan uitdaging en voldoening op de loer liggen.
Zoals eerder benoemd is een bore-out een combinatie van interne en externe factoren. De nulmeting brengt deze factoren overzichtelijk in kaart, en geeft zo goed weer waar de schoen wringt. Met deze inzichten kan gezocht worden naar een oplossing: valt er binnen de huidige functie nog iets aan te passen? Kan ik op een andere manier verder binnen het bedrijf? Of kan ik beter op zoek naar een nieuwe functie? En zo ja, wat past dan écht bij mij?
Ben jij een ervaren loopbaan- of stresspreventiecoach en ben je benieuwd hoe jij jouw coachees bewust kunt maken van hun bore-out op een visuele manier?
Schrijf je dan in voor de gratis online masterclass over een bore-out en de toepassing van de Werkenergieanalyse.