Donderdag 14 april 2016
In een vacaturetekst komt het woord vaak voor, maar wat is nu een goede teamplayer? Een goede teamplayer moet zichzelf goed kennen, maar verplaatst zich ook in de andere leden van het team. Hij of zij voelt zich verantwoordelijk voor het werkproces en kijkt voortdurend naar de eigen bijdrage daaraan. Hij of zij springt in waar nodig is, past zich aan en draagt bij aan een goede sfeer.
Eigenschappen teamplayer
Een goede teamplayer heeft zelfkennis, is betrokken en hulpvaardig. Daarnaast zijn er nog 6 kenmerken waar je een teamplayer aan kan herkennen. Deze vind je hieronder. Over hoeveel ervan beschik jij er?
1. Ken jezelf
Zelfkennis hebben is belangrijk in een team; de belangrijkste rol die je wil en ook goed kan spelen moet duidelijk zijn. Heb je een helikopterview of ben je juist goed in het zien van details? Ben je creatief, controlerend of praktisch? En hoe kan je de anderen hiermee aanvullen?
Door je sterke- en zwakke punten te herkennen en goed te weten waar je wel of geen energie van krijgt kun je jezelf veel beter plaatsen in een team. Via de Werkenergieanalyse kun je dit in kaart laten brengen. Met deze uitkomst zul je merken dat je een sterkere bijdrage kunt leveren en met meer plezier naar je werk gaat.
2. Empatisch vermogen
Verplaats je in de andere teamleden / collega's, kijk hoe ze hun rol spelen en luister goed naar ze. Je kan altijd van de anderen leren. Een goede teamplayer toont interesse in de anderen en stelt goede open vragen. Vraag bijvoorbeeld niet oppervlakkig naar: Hoe gaat het met je?, maar stel eerder de vraag: Waar loop je op vast in je werkzaamheden.
3. Hulpvaardig
Help waar nodig is, zonder zelf in de knel te komen. Een teamplayer maakt tijd voor zijn of haar collega's. Let daarbij op dat je niet het werk gaat overnemen, maar geef ze de kennis en middelen om zelf hun taak af te ronden. Moedig anderen ook aan. Jullie moeten met vereende krachten het proces tot een goed einde brengen.
4. Aanpassingsvermogen
In een team moet je je aanpassen en niet verwachten dat anderen zich altijd aan jou aanpassen. Als je tijdens een vergadering merkt dat de meerderheid van het team een andere kant op wil, accepteer dat dan en kijk hoe je in die nieuwe richting het maximale uit jezelf kunt halen. Natuurlijk moet je hierbij wel gezonde grenzen aangeven.
5. Communicatief vaardig
Om jezelf te profileren zijn communicatieve vaardigheden belangrijk, zowel mondeling als schriftelijk. Schrijf en spreek in correct Nederlands, dan nemen mensen je eerder serieus. Wees helder waar je staat in de groep, geef duidelijk je standpunt en grenzen aan en bedenk: humor kan wonderen verrichten voor de sfeer. Af en toe een grapje maken op de werkvloer kan prima.
6. Oplossingsgericht
Neem vanaf het begin je eigen verantwoordelijkheid in de groep serieus. Als jij ie werk niet goed hebt gedaan of daarvoor niet de juiste middelen had, dan had jij dit moeten aangeven en zelf actie moeten ondernemen. Geef jezelf af en toe feedback, kijk naar je eigen rol bij een conflict en wijs niet naar anderen. Probeer zoveel mogelijk in oplossingen te denken, niet in problemen. Houd altijd het einddoel in het oog en streef naar optimale samenwerking.
Ontdek de teamplayer
Een goede teamplayer past zich aan, is communicatief vaardig en verantwoordelijk. Wil jij de teamplayer in jouw team herkennen, maak dan gebruik van de Werkenergieanalyse. Met deze tool krijgen alle medewerkers inzicht in hun energiegevers en energienemers en weten ze van elkaar waar iemand goed in is en waar hij of zij energie van krijgt. Daanaast worden ze gefaciliteerd door een coach om te werken aan een gezamenlijk teamplan. Door deze aanpak komen mensen individueel in beweging, als ook het gehele team en wordt samenwerking vanzelfsprekend!
Er werken meer dan 100 coaches met deze unieke tool. Wil je graag kennis maken met dit instrument? Schrijf je dan in voor de online Masterclass Werkenergieanalyse.
![teamplayer](/inc/media/content/afbeeldingen/nieuws/content/teamplayer.jpg)