Donderdag 14 mei 2015
De afgelopen decennia heeft de mobiele telefoon een flinke opmars gemaakt. Tegenwoordig zijn mensen doorlopend bereikbaar. Ook werken kan dankzij het internet altijd en overal gebeuren. Met als gevolg dat er veel meer nadruk is komen te liggen op de eigen verantwoordelijkheid, vrijheid en resultaat van de medewerker. Maar het blijkt lang niet altijd eenvoudig om daar goed mee om te gaan.
Kansen en uitdagingen
Het nieuwe werken brengt zowel kansen als uitdagingen met zich mee. Een voordeel is dat werk en privé vaak gemakkelijker te combineren zijn. Een nadeel is dat de grenzen tussenbeide diffuus worden. Want wat is nog privé-tijd en wat is werktijd? Toch kan thuiswerken uiterst lucratief zijn.
Volgens psycholoog Saskia de Bel, die langere tijd onderzoek deed naar de werk-privé balans, zijn grenzen cruciaal. Mensen die hun elektronische bereikbaarheid zelf kunnen reguleren en plannen, ervaren het nieuwe werken eerder als positief. Worden zij echter herhaaldelijk onderbroken, dan zijn hun ervaringen minder lovend.
Zelfsturing
Zelfsturing is dus cruciaal voor een gezonde werk-privé balans. Maar wat is dat eigenlijk, zelfsturing? Volgens De Bel houdt zelfsturing in dat je jezelf kent, dat je je bewust bent van je eigen grenzen, mogelijkheden en prioriteiten, en dat je de vaardigheid hebt om sturing te kunnen geven aan je eigen leven en loopbaan.
Yvonne van Holsteijn van Stroom Loopbaanadvies & Coaching voegt hier nog aan toe dat zelfkennis zowel zelfregie is als proactiviteit (de mogelijkheid om je wensen ook daadwerkelijk gestalte te geven).
Struikelblokken
Helaas liggen er struikelblokken op de loer. Teveel stress, te weinig energie of een gebrekkige assertiviteit kunnen de zelfsturing ondermijnen.
Gelukkig is er goed nieuws: zelfsturing is te leren. Veel mensen laten zich leiden door wat er in de buitenwereld gebeurt (de externe oriëntatie), terwijl zelfsturing van binnenuit begint. Zelfsturing zal alleen maar belangrijker worden, aangezien maatschappelijke veranderingen erin resulteren dat mensen steeds meer op zichzelf aangewezen raken. Een anker binnenin jezelf is dus onmisbaar.
De Werkenergieanalyse geeft inzicht
Richting en actie maken op dit punt het verschil. Heb jij je ondertussen al afgevraagd wie stuurt, jij of jouw omgeving? Om daar inzicht in te krijgen hebben wij de Werkenergieanalyse ontwikkeld. Dit unieke instrument geeft je gemakkelijk inzicht in eigen regie en invloed van je cliënt. Wil je graag een gratis demo? Vraag die dan aan.
Dit artikel is een verkorte versie (met haar goedkeuring) van het artikel dat door Yvonne van Holsteijn van Stroom Loopbaanadvies en Coaching is geschreven.
![](/inc/media/content/afbeeldingen/nieuws/content/rijden_steur.jpg)